Je mist de laagjes door je grote sprongen!

Re:Hoe gevangen zit jij door je eigen hoogbegaafdheid?

Ik lees de email die ik terugkrijg over de blog van vorige week, en besef me ineens dat ik zelf hier onbewust gedaan heb wat ik mijn klanten zo vaak uitleg; te snelle en grote sprongen maken in je hoofd waardoor de ander het niet kan volgen. Ze zegt het letterlijk;

“Ik snap alleen nog niet je uitleg over de vs les die je geleerd hebt, daar maak je voor mij wat te snelle sprongen die ik niet volg. Ik blijf dus hangen in ‘wie denken ze wel dat ze zijn om jou naar beneden te trekken en waarom geef jij toe?’

Misschien wil je dat nog ergens uitleggen of heb je dat al gedaan?

Ik lees het graag!”

“Oh ja, dat heb ik ook!”

Stiekem gniffel ik. Eerst om de sprong die ik zo geweldig onbewust bekwaam maakte. Daarna om de vurigheid aan het eind van de eerste alinea ‘Ik blijf..-…jij toe’.

Waarom? Omdat ik precies zo was en ergens nog wel ben.

Mijn rechtvaardigheidsgevoel vlamt hier enorm op, en zeker als ik het zelf teruglees.

Het is een van mijn grootste gevechten geweest in mijn ‘onbewust bekwame hoogbegaafde’ leven. Het stuk leven waarin ik toen nog wist wat er werkelijk allemaal achter zat waardoor ik zo vaak vastliep, en dat ik dus hoogbegaafd bleek te zijn en wat dat voor mij allemaal betekent.

Soms kan het even niet zo snel met grote sprongen

Maar die snelle sprongen willen we net zo snel maken op het moment dat we begrijpen hoe dingen in elkaar steken. We hebben geen geduld en haten al die tussenstapjes als we niet direct het einddoel kunnen zien en voorspellen (en vooral de weg ernaar toe).

Herkenbaar?

Terug dan naar de situatie in die zaal, en wat er gebeurde in tussenstapjes ipv mijn grote sprong in de vorige blog. Dit gebeurt er vaak wanneer we iets ontdekken over onszelf en onze hoogbegaafdheid;

Nu ik het weet waar het vandaan komt, en waarom ik het echt anders zie, waarom kan ik dan niet gewoon ‘ineens’ anders doen?! Dus waarom houd ik me in of pas ik me aan en blijf ik niet staan in die zaal toen ik naar beneden getrokken werd?!!

Hoe kan het dat ik niet bleef staan? Het simpelste antwoord wat ik kan geven is die van de ui!

Je bestaat uit vele lagen;

Je bent net als een ui. Je hebt laag op laag gebouwd om dat waarop je afgerekend werd en waarin je anders was, te overleven. Elke negatieve ervaring hierin die je opgedaan hebt, heeft een beschermingsmechanisme in werking gesteld. Om jezelf te beschermen en zo te kunnen voorkomen dat je nog weer geraakt en afgewezen kan worden.

1. Geprogrammeerd..

Dit gebeurt niet 1x in je leven. Je hebt een heel leven aan ervaringen.

Je hebt er alles voor gedaan om erbij te horen en er tussen te passen. Alleen al omdat we geboren worden als kuddedieren. We zijn letterlijk geprogrammeerd om erbij te willen horen, want alleen red je het niet en is er te veel risico op uitsterven.

2. Geautomatiseerd..

Maar naast het automatische programma, heb je zo duidelijk gevoeld dat je anders bent, er niet tussen paste, dat je ook alles ervoor gedaan hebt om niet buitengesloten te worden op het afwijkend zijn.

…en 3. Onbewust bekwaam

Genoeg grond dus voor vele negatieve ervaringen, die we ook wel micro-trauma’s noemen en uiteindelijk volwaardige trauma’s geworden zijn, waar je letterlijk jezelf met vele lagen voor bent gaan beschermen om te kunnen overleven. Het te redden. En die daarna opgeborgen en verstopt worden in onze onderbewuste;

95% van ons gedrag is onbewust, en wordt gestuurd en gevormd vanuit eerdere ervaringen en emoties…5% aan gedrag en acties zet jij bewust in. Dus hoeveel kans krijg je nou werkelijk op dat moment? Zeker met zoveel opgebouwde laagjes.

Grote dikke ui of sjalotje?

De hoeveelheid laagjes, zijn volledig afhankelijk van alles wat jij bij je draagt. Elke beschermingsmechanisme zit zo vernuftig in elkaar, dat je vaak zelf niet kan voorzien wanneer ze intreden. Of in welke setting ze geactiveerd gaan worden. Je kan ze alleen ontdekken door het te willen ervaren en op te zoeken. Te besluiten dat je niet meer wilt overleven en geloven, dat dit alleen kan door je aan te passen opdat je ermee kan dealen.

En bij elke nieuwe laag het aan te gaan, nieuw gedrag in te zetten, en zo andere ervaringen op te gaan doen die gaan horen bij de 95% en jou gaan sturen.

Afpellen door te spiegelen

Hiervoor moet je bereid te willen zijn in de spiegel te gaan kijken. Je gaat jezelf dus behoorlijk tegenkomen als je je niet meer wilt aanpassen en begint met de laagjes eraf te pellen. Je weet niet hoeveel er zijn, en waar het stopt.

In your face…

En precies daar in die zaal kwam ik erachter dat ik op dit thema, het doorzien en voorzien op een compleet ander level, nog een laagje had zitten in deze specifieke andere setting. Daar was ik nog niet veilig genoeg met mezelf, was er een nieuwe level van angst vanuit micro-trauma ineens sterker aanwezig, waardoor instinctief het ‘aanpas/inschik’ gedrag als ‘onbewust bekwaam beschermingsmechanisme’ werd ingezet.

Laagje per laagje zonder einddoel, hoe dan?

Voor mij is dit al wel laagje 20 minstens denk ik, en zit ik in de buurt van de kern van die ui: de plek waar ik 100% mezelf kan zijn, trouw aan kan blijven en vrijheid aan kan geven.

Als je herkent dat je wel eens denkt ‘wanneer is het nou eens klaar’? ‘Wanneer ben ik er dan wel’. ‘Wat is er dan wel voor nodig’?

Wat ik je gun en adviseer? Pigheaded determination…Je weet namelijk niet hoeveel laagjes je hebt opgebouwd, en wanneer jij eindelijk er bent. Wat je wel kan? Never Ever Ever Give Up! Als jij besluit, dat je het leven wilt gaan leiden zoals jij dat verlangt, jouw werkelijke potentie wilt gaan ontdekken en benutten, dan begint het daar. Never Ever Ever Give Up! (en ja, ik zeg het anders, maar dat klinkt gewoon lekkerder 😉

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Vergeet niet je eigen talent in de laagjes!

En laten we wel wezen, wat vraag ik nou werkelijk? Je bent al zo vaak koppig, eigenwijs en/of eigengereid genoemd. Je zet altijd door en zal nooit opgeven. Dit schud je zo even uit je mouw 😉

p.s. Ik kijk dwars door jou laagjes heen. Als je wilt kijk ik met je mee en maken we jou laagjes inzichtelijk en nou eigenlijk jouw kern van potentie is! Kijkje wagen? Klik hier!

Chat openen
Hallo,

Kan ik je helpen?