Niet slim genoeg om Hoogbegaafdheid te zijn? Één van de hardnekkigste misvattingen waarop je afgerekend kan worden

“Dus jij zegt met hoogbegaafden te werken en het te zijn, maar gebruikt ‘krioelen’ waar het ‘kroelen’ moet zijn?!”

Zo. Bam. Daar was die dan. Een gevalletje ‘In your Face’.

Het was even geleden dat dit me nog overkwam, maar hoe kan ik ooit gedacht hebben dat het weg zou zijn en blijven..

De vele misvattingen

Een mooie aanvulling op mijn waslijst met misvattingen die ik naar mijn hoofd geslingerd krijg sinds ik naar buiten treed met mijn hoogbegaafdheid. En waar deze nog feller en heftiger zijn geworden sinds ik besloten heb mezelf ook nog een als expert te profileren en te positioneren voor andere hoogbegaafde volwassenen.

Bovenstaande reactie kreeg ik enkele weken geleden op een social media post van mijn kitten die ik aan het ‘krioelen’ was terwijl ik tegelijkertijd een social media workshop volgde. Ik ben vroeger vaak uitgelachen op mijn taalgebruik en zelfverzonnen woorden. Taalregels komen er niet in, ondanks dat ik geen dyslexie heb. Of ik moet een nieuwe variant hebben die nog niet ontdekt is?!

Gewoon iets niet kunnen, onmogelijk?

Nee, helaas is dit een gevalletje ‘niet geautomatiseerd’ en het gemis van logica (ik vind het gewoon niet logisch!), wat vaak voorkomt bij hoogbegaafden. Het overslaan van ‘leren leren’, en het gemak waarmee je met eigen verzonnen strategieën erdoor komt in plaats van dat je het juiste hebt aangeleerd wat je later kan blijven toepassen. Kort gezegd; je hebt het niet. Er zo ontstaan er gaten die je zelf gaat invullen. Of niet.

Je kan niet alles blijkt

Wat er dan gebeurt, is precies waar de misvattingen ontstaan. Wanneer je schoolse strategieën niet geleerd hebt in je jonge jaren, maar er wel door heen bent gekomen via eigen strategieën, ga je vaak later op je bek (zoals ik). En kan je erachter komen dat je helemaal niet goed bent in bepaalde dingen. Of dat je helemaal niet zoveel weet (zoals ik alweer).

In de situatie die ik boven deelde werd ik beticht van geen ‘basis Nederlandse taal’ te kennen en kunnen, en dus niet hoogbegaafd te kunnen zijn. Laat staan dat ik capabel was om dan met hoogbegaafden te werken.

En als je dan iets niet kan, ben je niks?

Vind je het ook niet bijzonder dat ik ineens niks meer kan en voorstel als ik ‘krioelen’ zeg in plaats van ‘kroelen’? Alsof mijn complete waarde afhangt van wat taalkundige gebruik van woordjes.

Helaas gebeurt dit veel omdat er nog veel opgehangen wordt aan ‘hoge intelligentie’ wanneer we het hebben over hoogbegaafdheid. En hoe ‘slim’ je bent dus bepaalt of je hoogbegaafd bent.

Jullie confrontaties met misvattingen

Omdat ik weet dat ik niet de enige ben die hier dagelijks nog mee te maken krijgt, heb ik mijn achterban gevraagd met welke misvattingen zij nog het meest te maken krijgen. Hier komen ze, in hun letterlijke woorden:

 • Te weinig algemene- en feitenkennis hebben (dus niet HB kunnen zijn)
 • Ik had het van mijn broertje over mijn dochter (naar mij toe); en dan waren jullie zo bezig dat ze hoogbegaafd is, en dan loopt ze vast?! m.a.w. dat matcht toch niet?
 • Alles in 1x snappen
 • Dat ze alles kunnen en het heel gemakkelijk hebben
 • De misdiagnoses in de GGZ
 • Dat ze in groep 1/2 vaak worden gezien als ‘emotioneel’ zwak
 • De vergelijking met Einstein
 • Dat HB’ers heel hoog scoren op school
 • Hoge cijfers moeten halen
 • Als HB’er mag je noooooit fouten maken
 • “Waarom heb je dan niet je uni gedaan in 2 jaar”?
 • Geen VWO en universiteit gedaan? Je bent toch hoogbegaafd?
 • Dat je denkt dat je beter bent
 • Dat je kinderen vertroeteld worden door klas overslaan
 • Docenten die niet snappen dat simpele opdracht soms heel ingewikkeld zijn voor een HB’er
 • Dat je arrogant en betweterig bent en nooit geen fouten mag maken
 • Dat je alles weet!
 • Dat je arrogant bent of denkt dat je beter bent.
 • Dat alles je gemakkelijk afgaat
 • Jij kan geen HB zijn, want je bent niet slim genoeg

Ik vind het schrijnend, dat zo ongeveer elke misvatting te maken heeft met de uiting van je intelligentie, en we ondertussen ook nog steeds blijven richten op het IQ cijfer voor een diagnose van een hoogbegaafdheid.

Je dom voelen met een hoog IQ, hoe dom is dat?

Hoe makkelijk wordt het dan om je dom te gaan voelen, wanneer je juist niks geautomatiseerd hebt en nooit hebt kunnen ontdekken hoe je jouw potentieel kan ontwikkelen en gebruiken?

Maar ik zou mij niet zijn, als ik je nu niet wijs op hoe ‘dom’ jij jezelf houdt door hieraan vast te houden… Als jij jouw potentieel en hoogbegaafdheid laat afhangen van hoe slim jij bent volgens de ander (en jezelf!)?

En aangezien ik ik ben, heb ik dus ook deze uitdagende vraag gesteld aan diezelfde achterban: Door welke misvatting, die jezelf in stand houd door hem jou te laten bepalen, laat je jezelf niet zien? =

 • Overview en de vooruitziende blik hebben, die ik te weinig deel
 • Je bent TE
 • Als je jezelf HB noemt vind je jezelf heel belangrijk
 • Alles zien en doorzien, maar denken dat je het niet goed hebt, doordat anderen het niet zien
 • Dan moet je wel héél intelligent zijn

Misvattingen voeden

Besef, dat misvattingen alleen blijven bestaan voor je, als jij ze laat bepalen wie jij bent en wat jij doet. Het verhaal dat je jezelf vertelt, en waar je de misvatting van de ander als waarheid ontvangt.

Dankzij die jongeman met zijn misvatting, had ik een geweldig podium om juist weer onder de aandacht te brengen wat hoogbegaafdheid NIET is, en hoeveel het meer juist wel is. Voelde ik me niet dom, maar waarschijnlijk hij zich wel daarna. Mission accomplished.

Jij bepaalt of ze bestaan

Dus hoe frustrerend en onterecht misvattingen ook zijn, jij bepaalt ten alle tijden wat het met jou doet en wat het over jou mag zeggen. En nog belangrijker, of je bijdraagt aan hem in stand houden en bestaansrecht te geven, of dat je hem teruglegt bij diegene en besluit dat die persoon niet diegene is waarmee jij je wilt omringen.

Welke heb jij?

Als jij wilt weten welke misvatting jou tegen houdt om jezelf echt te kunnen zijn, dus aan welk verhaal je nog vasthoudt waarmee je jezelf saboteert, nodig ik je uit voor mijn gratis masterclass waarin ik je precies laat zien hoe jij jezelf eerst serieus moet gaan nemen en het referentiekader binnen in jezelf kan vormgeven zodat je gaat stoppen met het onbewust aanpassen overal. 

En als je nog meer overtuigd moet worden wat hoogbegaafdheid dan meer is…volgende week deel ik de antwoorden van mijn achterban erover! Je zal versteld zijn van de hoeveelheid herkenning die je daar in gaat vinden!

Chat openen
Hallo,

Kan ik je helpen?