Business Mentor voor de Hoogbegaafden

        Leven & Ondernemen buiten de kaders en lijntjes

Zoek je veilige groei? Geef het dan maar op! We zoeken allemaal naar succeservaringen, maar zijn niet bereid ze aan te gaan

Dit was de conclusie uit de sessie met mijn klant op zijn vraagstuk ‘Hoe dan wel’?:

“Dus eigenlijk zeg je me dat ik het onbekende moet aangaan?”

Kies jij ook altijd voor veilig en eerst alles weten en willen overzien?
Wanneer ben jij gegroeid en echt beter geworden als je kiest voor veiligheid? Wat heeft je dat tot nu toe werkelijk gebracht en voor je veranderd?

 

Dan ken je ook deze:

 

‘Ja maar dat is eng’
Je wilt niet weten met hoeveel van mijn klanten ik dit gesprek voer. Over enge keuzes maken, en bewust besluiten dat je je niet meer laat leiden door je al je angsten.
 
Nog meer ‘Ja, Maar’
De hoeveelheid ‘ja, maar’ die ik dan hoor is echt onvoorstelbaar… Als ik daar elke keer 5 ct voor zou krijgen snap je ook waar ik nu stond met mijn bedrijf…
 
Hier is je antwoord
Maar laat ik nu ook alvast direct de cliffhanger met je delen, waardoor je niet nu ineens moet gaan besluiten dat dan de rest van deze blog niet meer waardevol is, want ik ga hem juist uitleggen waar hij jou ook in gaat raken en confronteren met jezelf en je hoogbegaafdheid.
 
Cliffhanger!
Je doet het zelfs alleen maar goed en het gaat je alleen maar lukken op het onbekende..
En je hebt dit ook ooit geweten…
 
Valse veiligheid via controle
Veilig betekent alles in controle. Alles beredeneert en overzichtelijk. Gepland. Afgemeten aan wat je om je heen ziet en wat er van je verwacht wordt. Zoals mogelijk ook de prestatiemaatschappij je heeft opgevoed.
 
Het systeem bepaalt je groei
Voor de meeste van ons werkte dat systeem alleen niet, en zijn we nooit aan echt leren toe gekomen. Of je nou er soepeltjes door heen liep, of je nou meedeed aan een 6-jes cultuur om niet op te vallen en er tussen te passen, of je nou uitgevallen bent. Allemaal hebben we het volgende gelijk; echt leren door iets aan te moeten gaan waarbij je meerdere keren moet falen om juist zo tot ontwikkeling te kunnen komen en door te blijven zetten ondanks dat je mogelijk nog niet ziet of het gaat je lukken, dat is pas leren. Dat is pas iets aangaan waarvoor je van te voren nog niet weet of het gaat lukken.
 
En dat doen we niet…
 
Nuance; die kans hebben we nooit gekregen en is nooit van ons verwacht. We zijn nooit in onze kinderjaren hierop uitgedaagd en begeleid. Jij, als ik, weten dus letterlijk niet wat het inhoudt om tot groei te komen via het principe leren leren.
 
Nu zijn het jouw tekortkomingen
Wat heb je daardoor ook gemist? Je eigen level van groei ontdekken. Het vertrouwen hebben in jezelf en je capaciteiten. De winnaarsmentaliteit kunnen proeven; als ik echt iets wil, dan kan ik ervoor gaan en net zolang kiezen voor groei tot het me gelukt is – maar gebeuren zal het!
 
Onveiligheid is ons mankement geworden
Hierdoor ben je niet veilig met het onbekende aangaan. En we houden niet onveiligheid, want dat hebben we al te vaak ervaren in een wereld waarin we vaak ons anders en niet begrepen voelen maar ook de ander niet begrijpen.
 
Valse veiligheid is je compensatie
Dus hebben we het veilig gemaakt, door alles beredenerend aan te willen gaan, en pas in beweging te komen als we al weten waar naar toe en op welke wijze zodat elke stap uitgekiend is.
 
Risico analyse zijn we briljant in geworden
Op en top risicomanagement dus en dus inperken van alle mogelijke risico’s waarbij jij op je bek zou kunnen gaan omdat je het mogelijk wel eens niet zou kunnen…
En toch kan én weet je het al
En nu terug naar het begin waarin ik zei dat je het ooit wel geweten hebt, daarvan ben ik namelijk overtuigd! Als ik namelijk iets weet en bewezen heb gezien bij al mijn klanten, is dat we het stiekem onwijs goed doen op een ‘uitdaging’. Wanneer ik mijn klanten tijdens een sessie ergens op uitdaag om te implementeren in hun dagelijks leven, verbaas ik me er nog zo vaak over hoe snel de uitdaging opgepakt word en letterlijk uitgevoerd word. En voornamelijk; hoe leuk ze het vinden en vol vertrouwen er daarna over vertellen.
 
Nog een voorbeeld
Vanmiddag pluisde ik met mijn klant in zijn sessie uit wat zijn ‘next level’ zou kunnen zijn waar naar hij op zoek is. Ondertussen heeft hij al begrepen dat zijn huidige (werk)omgeving, of ‘vaste cafe’ zoals hij het noemt, niet meer de juiste plek is qua mensen en omstandigheden. Ik vroeg hem op welke momenten in zijn leven hij succesfactoren heeft zitten als het gaat om de juiste cafe en omstandigheden. Er waren een aantal momenten, met maar 1 dezelfde boodschap;
 
Op je best waar je het niet verwacht
Daar waar niks vast stond, ik niet wist wat er op me afkwam behalve dat duidelijk was dat het complex een uitdagend was, en van mij verlangd en verwacht werd daarbinnen te functioneren.
 
Op de vraag of hij toen op zijn ‘paasbest’ was (om nog even in de paassferen te blijven) wanneer hij zo in het diepe gegooid werd, of wel voor de leeuwen geworden werd, was zijn antwoord volmondig Ja! Dat waren de momenten dat hij capaciteiten ontdekte en ontwikkelde waarvan hij nog niet wist dat hij ze kon hebben.
 
= Hij groeide, onverwachts
 
Er was groei die voor hem tot dan toe nog onbekend was gebleven. Die hij nog niet eerder zo ervaren had. Die voor hem daadwerkelijk voelde als een succeservaring.
 
Dodelijke succeservaringen die jou niet passen
De meeste van ons kunnen wel succeservaringen noemen, maar geloven er zelf niet in. Dit zijn de succeservaringen die jou niet raken en voor jou er niet toe doen. Echter vinden we dat moeilijk om toe te geven, omdat je daarmee zou zeggen dat je mogelijk meer voorstelt (dan de ander…)
 
Nog een cliffhanger; Jouw groei stelt ook meer voor de ander, want hij zit op een ander level.
 
Kies jij voor echte succes? Of die lege variant..
Dus voor wie en waarom ga jij je nog kleinhouden en downgraden? Wie probeer je te beschermen? Behalve dan jezelf, want als je jezelf zou beschermen, zou je je verhoedden op de Bore-out of burn-out die gaat komen wanneer je niet gaat staan op je eigen leven en jezelf gaat brengen tot de groei die jij nodig hebt en bij jou past. Stel het veilig, en ik garandeer je dat je “uit” staat en volledig uitgeblust gaat raken met alle mentale en fysieke problemen die daarbij gaan komen en waar je dan ook nog mee te dealen gaat hebben.
 
Mijn advies? Precies waar ik deze blog mee begon; ga het onbekende aan. Daag jezelf uit op terreinen die je nog niet kent van jezelf. Zorg dat je nu eens eindelijk succeservaringen gaat opbouwen die jou wel gaan raken. Daarmee raak je overtuigd van jezelf en je kunnen, en kan je eindelijk eens gaan vertrouwen op jezelf en bouwen aan je eigenwaarde.
 
Wil je meer? Dit is je kans!
Met hem bouw ik hieraan, en zijn we echt opnieuw aan het ontdekken wie hij dan echt is. Wil je ook eindelijk eens gaan ontdekken waar jouw uitdaging ligt en wie je dan nu echt bent?
 
Waar wil je echt zijn?
Waar jouw leven van groei is en op je wacht? Ik heb nog plek in mijn nieuwe programma die nu een pilot ronde draait voor een hele speciale prijs en bied je een vrijblijvende matchcall aan. Deze maand sluit de pilot ronde, dus wacht niet meer; je groei komt ook niet naar je toe en daar kan je niet meer op wachten => vul het formulier in en ik kom snel bij je op de lijn!
Chat openen
Hallo,

Kan ik je helpen?