Wat hoogbegaafdheid zeker weten WEL is

“Ik wil het niet zo noemen, ik voel daar weerstand op. Alsof ik arrogant ben, of vind dat ik beter ben of zo. Maar ik ben wel zoekende naar wat wel klopt dan. Wat voor mij acceptabel en verklaarbaar kan zijn”

Besluiten of je wel of niet hoogbegaafd bent

Dit is voor mij de meest gehoorde zoektocht onder (vermoedelijk) hoogbegaafden die mij uiteindelijk opzoeken omdat ze weten dat ze blijven vastlopen terwijl er meer in hun zit.

Ze leggen me uit wat hun gebracht heeft om toch in de hoek van hoogbegaafdheid het te onderzoeken, en waarom ze het niet perse zo willen benoemen over zichzelf. Maar tegelijk daardoor nog zoekende zijn en blijven in wat ze dan wel nodig hebben. 

Wat hangt er af van dat woord?

Het eerste waar ik ze dan bewust van maak, en jou nu ook bewust van wil maken, is wat je jezelf aan het vertellen bent. Wat doe je jezelf geloven hiermee?

“Ja maar het gaat me helemaal niet om de stempel!” 

Zeggen ze dan.

Het is niet de stempel

Nee mij ook niet, anders had ik me wel laten testen als ik denk dat dat de oplossing was geweest, en ik had geloofd dat hoogbegaafdheid echt voornamelijk te maken heeft met het IQ cijfer en hoe slim je bent.

Maar jezelf gek blijven maken door er constant van weg te bewegen en zoekende te blijven naar ‘hoe dan wel’, kost je zoveel meer. Wat brengt je dat nou werkelijk, behalve heel veel weten? (Daar ben je overigens wel heel goed in!)

Het is jouw oordeel

Daarnaast is het gewoon niks anders dan een oordeel die jij erover hebt, en er niks mee te maken heeft. Want waarom zou je ineens hoogbegaafdheid gebruiken om arrogant te kunnen zijn? Nog beter gevraagd, waarom zou je arrogant willen zijn? En waarom is die dan ineens verbonden met hoogbegaafdheid? 

“Ja maar dan denken mensen waarschijnlijk dat ik beter wil zijn dan hun”

Uhm, nee. Dat maak jij er nu van. En stel dat ze dat zeggen en vinden, is dat dan wat jij wilt geloven? Is dat waar je aan vast wilt houden? Onthoud dat je daarmee je jezelf ook niet echt ziet en erkend. Je eigenlijk jezelf niet serieus neemt. Zijn zij dat waard?

Wie zegt nou wat erover?

Als ik het heb over “zij”, dan heb ik het over al de mensen die je geheid al bent tegen gekomen, en die je nog kan gaan tegenkomen wanneer je het hebt over hoogbegaafdheid. En wat je vooral hierin zal tegenkomen, zijn de misvattingen waar ik het vorige week in mijn blog over heb gehad, en hoe die vooral juist dit gedeelte als ‘arrogantie & slim zijn’ in stand houden en jou dit laten geloven. 

Wat zeg jij en laat jij jezelf zo zien?

Ik zal je alleen juist willen gaan uitnodigen om jezelf hierin te gaan geloven. Jezelf serieus te gaan nemen en te gaan zien. 

En dat wat er meer in je zit, maar lang niet altijd over gepraat wordt. En al helemaal niet door de mensen die denken dat hoogbegaafdheid alleen maar ‘slim zijn’ betekent en zit op het cognitieve stuk.

Uiteraard ga ik je op weg helpen, zoals ik beloofd heb: 

En als je nog meer overtuigd moet worden wat hoogbegaafdheid dan meer is…volgende week deel ik de antwoorden van mijn achterban erover! Je zal versteld zijn van de hoeveelheid herkenning die je daar in gaat vinden!”

Hier komen ze dan!

Hoogbegaafd is zoveel meer. HB is voor mij:

 • Dingen sneller doorzien, sneller schakelen, inzicht in andere mensen, sterke wil, creativiteit
 • Een andere blik op de wereld je ziet en voel alles om je heen anders
 • Regelmatig weten dat je het kan maar niet weten waar te beginnen
 • Emoties sneller anders voelen dan velen
 • Intensssss
 • Anders bedraad zijn
 • Een hoog bewustzijn
 • Moeilijke complexe dingen op de meest creatieve manier oplossen. Zo creatief dat het door anderen van de Tafel wordt geveegd omdat het, komt ie, te creatief is
 • Intense en complexe emoties, grote verbeeldingskracht
 • Een intense levenservaring, een oneindige hoeveelheid aan creativiteit en ideeën
 • Horen en voelen wat er niet gezegd wordt, maar wat men wou zou willen zeggen
 • Makkelijk overzicht zien, zien wat er moet gebeuren

Hoogbegaafdheid is voor jou zoveel meer dan dat stempel

Stel je nou eens voor, dat we dit in een sausje gieten en over jou heen gooien. Wat zou dat dan voor jou betekenen en het woord hoogbegaafdheid? Wie mag je dan eindelijk wel zijn, en hoe zou je dat dan kunnen inzetten? 

Het maakt jou bijzonder en uniek. Het maakt jou briljant, en het zit in je. 

Echter moet je stoppen met zoeken en vasthouden aan overtuigingen die jou niet helpen. 

Jij bent méér

Wanneer jij durft te kijken naar wat je juist méér bent, gaat eruit komen wat er meer in je zit. 

Unieke kans voor ‘jouw méér’! =

Ik geef binnenkort weer een workshop waarin jij gaat ontdekken wat je nou precies wílt dat er uit gaat komen. En hoe je jou zelf en je begaafdheid naar een hoger niveau kan brengen.

Waarom? Omdat ik wil dat jij het nieuwe jaar anders begint. Je achter je gaat laten waar je jezelf in de weg zit, en neer gaat zetten waar jij jezelf juist mag zien.

Als je nog niet eerder aan een workshop van me hebt meegedaan, hoef je alleen maar deze zin te herkennen en te herhalen naar me hieronder of in DM:

‘Ja, Ik weet dat er meer in me zit wat er niet uit komt, en ik ben het SPUUGZAT dat ik hierin vastloop!’

(Copy, paste, send= that’s it!)

Om het beste voor jezelf te doen, moet je het beste uit jezelf halen.

Daarbij kun je deze workshop van 1,5 uur niet missen! Kleine groepjes, dus reserveer meteen jouw plek! 

Ik garandeer je dat je nog meer inzichten krijgt op wat jij méér bent, en hoe je daar gehoor aan kan geven en trouw aan kan worden. 

Chat openen
Hallo,

Kan ik je helpen?