Wil jij ook van het automatisch aanpassen af? Het begint bij deze onbewuste slimmigheid (en het bewijs dat je slim bent!)

Hoe kan ik afkomen van het automatische constant aanpassen wat ik doe? Het gebeurt gewoon volledig onbewust, en ik lijk er totaal geen grip op te hebben…

Meest gehoord

Dit zijn een van de vragen die ik het meeste lees in de chat tijdens mijn Masterclass Leven zonder de handrem; stop met je constant aanpassen en ga leven als je hoogbegaafde zelf. 

De titel zegt het natuurlijk al, en het kan ook niet anders dan dat ik voornamelijk hoogbegaafden aantrek die het spuugzat zijn het gevoel te hebben niet zichzelf te kunnen zijn en zich daarom maar constant aanpassen

Een onbewuste slimmigheid

Om te begrijpen wat ik hier daadwerkelijk gebeurt en aan de hand is moet ik je eerst meer gaan uitleggen over hoe je slim onbewust je eigenlijk wel niet bent. Voordeel? Je kan dus blijven vasthouden aan het gevoel helemaal geen Einstein te zijn, want deze slimmigheid gaat dus volledig onbewust. 

Laten we hem bewust maken!

En om hem nog duidelijker te maken, geef ik je nog een voorbeeld die het directe effect goed laat zien van deze zo net genoemde slimmigheid.

Het begon met 2 blogs terug en iets heel erg verlangen maar toch niet doen

2 weken geleden heb ik een pittige eerlijke blog gestuurd, waarin ik pijnlijk duidelijk aanstipte hoe we omgaan met iets wat we eigenlijk heel graag willen, maar het dan toch niet aandurven gaan. In dit geval ging het om weten dat er meer in je zit, waarvan je verlangt dat het eruit komt, en toch niet de groei die hiervoor nodig is aan willen gaan en dus niks doen.

Uiteraard bleek het akelig stil op deze blog, waar ik normaal altijd wel een aantal reacties krijg. Het effect van deze pijnlijke eerlijkheid (zijnskenmerk HB!) is namelijk precies dat: wegduiken. 

Het systeem en effect van wegduiken

Een week daarop heb ik met de volgende blog dit juist aangestipt, en ingezoomd op het effect van wegduiken op jezelf. Je gaat je dan namelijk automatisch weer aanpassen omdat er niks verandert. 

En het effect daarvan? Je slechte zelfbeeld en negatieve eigenwaarde worden bevestigt en gevoed. En dit was maar een gedeelte van de opsomming aan negatieve effecten en uitkomsten. 

De keerzijde van de medaille

Ik noemde dit dan ook de keerzijde van de medaille: als je niet je eigen gedrag hierin en het effect van je constant aanpassen rete-serieus neemt, neem je jezelf niet serieus wat volledig bepalend is voor het gevoel wat je over jezelf hebt.

Deze raakt wel, en toch…

En natuurlijk raakte mijn 2e blog wel, en kwamen de reacties. Intense emoties kwamen los, en de pijn werd haarscherp voelbaar en duidelijk. Daarmee ook het verlangen om hier echt van verlost te raken. Meeste mensen komen dan op de lijn, en willen dat ik ze toch echt ga helpen om hier nu eens en voor altijd vanaf te komen.

Dé slimmigheid

Maar nu komt de slimmigheid om de hoek te kijken, die zich volledig onbewust aan je opdringt en het overneemt. Waarom? Hier ontstaat zo ongelooflijk veel ongemak, en raakt het zo enorm veel (vaak) oude kwetsuren dat je beschermd moet gaan worden.

Nog iets concreter maken we hem! 

Want, na al 2 pogingen van wegduiken wat nog enigszins bewust ging omdat de meeste van jullie het wel weten wat je doet, ga je je nu op het terrein begeven van waar het echt spannend en pijnlijk word; Een hulpvraag stellen, je kwetsbaar opstellen, al je angsten worden werkelijkheid en kom je onder ogen, de confrontatie aangaan met iemand die jou doorziet = weg veiligheid!

De drijfveer “onveiligheid” bij onbekendheid

En geloof me, op bovenstaande ben je zo vaak teleurgesteld en gekwetst, dat je jezelf bent gaan vertellen dat je sterk moet zijn. Dat je in je eentje het moet oplossen. Dat je vooral niet de situaties moet aangaan waar het wel eens onbekend terrein kan zijn met allemaal pijn en verdriet. Niet meer. 

En deze triggers van onveiligheid worden allemaal onbewust geactiveerd, en daarmee ook de onbewuste slimmigheid wat niks anders is dan een enorme beschermingsmechanisme….Tadaaaa! Daar is ‘automatisch aanpassen’! 

Automatisch aanpassen beschermt

En alles in jouw systeem zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk toch weer weg beweegt van de pijnlijke eerlijkheid, je angsten en je verlangens. Ze gewoon niet meer zo voelt en ziet. Je hoofd zorgt er letterlijk voor dat hij het overneemt met al zijn overwegingen en verhalen die “spontaan” ontstaan, waardoor jij het gevoel hebt dat het toch nog geen tijd was… 

Je doet het niet expres, maar wel om een reden

En nogmaals, dit is een onbewuste slimmigheid, omdat je gevoel zo sterk is dat hij niet anders kan dan je gevoel bagatelliseren met alle gedachten die mogelijk zijn zodat het minder overweldigend en daarmee onveilig is. Je de uitkomst toch weer in handen hebt.

Echter is de uitkomst je eigenlijk al glashelder; Een slecht, laag, negatief zelfbeeld met een eigenwaarde die in handen van de ander ligt. En je weet ook al dat je altijd het gevoel hebt jezelf niet te kunnen zijn. Wat gewoon volledig klopt, je past je automatisch aan, en kiest niet voor jezelf. 

Deze slimmigheid kan je nu wel gaan doorzien

En nou een slimmigheid die je mogelijk nog niet doorhad, maar ik je wel ga laten doorzien. De eerder genoemde slimmigheid ontstaat vaak omdat we zo ongelooflijk bang zijn voor kwetsbaarheid en het niet (aan)kunnen. We willen sterk overkomen en zijn, en elk gevoel van onveiligheid waarmee we geraakt kunnen worden word afgewend door deze slimmigheid. 

Maar van wie hangt nou op dit moment jouw eigenwaarde en zelfbeeld van af? Jij past je aan, dus jij legt hem in de handen van de ander en de invloed die die persoon of omgeving op jou mag hebben. Die bepaalt dus eigenlijk hoe het jou vergaat (omdat je je daarop aanpast). 

Het klopt niet wat je doet, en werkt volledig averechts

En waar is dit nou veilig? Waar voel jij je nou nu nog sterk en niet kwetsbaar? Volgens mij richt je hiermee juist een constant gevoel in van onveiligheid en kwetsbaar zijn, en bevestig je hem door je te blijven aan te passen.

Hebbus? Tijd om dit te doorbreken!

Doorzie je hem nu ook? Hoe hier dan uit te komen en deze slimmigheid te doorbreken? Bewust te kiezen voor onveiligheid, maar wel bij de persoon waar jij van weet dat je toch veilig zal zijn! Waar je mag gaan groeien, en die echt even naast je blijft lopen en bij je is. Die het je constant helpt te doorzien, zodat je het gaat leren te kunnen dragen omdat je het weer in eigen handen gaat nemen. En daarvan het effect? Je creëert en bouwt veiligheid bij jezelf. Je kiest jou.

Jouw kans hierin aankomende week!

Het kan niet anders dat je na de blogs van afgelopen weken rete nieuwsgierig bent geworden naar die masterclass die blijkbaar zoveel impact heeft?! Ik weet wat ik lever, hoeveel waarde ik geef, en hoe belangrijk het is dat jij dit ook zo gaat zien en ervaren voor je eigen leven. Volgende week staat hij weer gepland: Donderdag 2 maart om 20:00: hbgaafd.nl/masterclass

Maar wat ik je helemaal gun, is om naast de masterclass ook weer echt zelf te gaan beleven hoe geweldig jouw gevoel is en wat er in jou verlangt om er juist uit te komen, waarbij er geen ruimte gaat zijn voor slimmigheden die er van alles van gaan. De laatste plekken in mijn workshop, waarin je deze slimmigheden gaat omzeilen en het eindelijk anders kan ervaren,  staan nog voor je open! Je hebt 4 mogelijkheden in de 1e week van maart om uit te kiezen, maar wees snel want 3 van de 4 data zitten bijna vol! hbgaafd.nl/workshop

Kom je weer op de lijn ipv weg bewegen?

En mag ik je deze keer om een gunst vragen? Reageer gewoon weer lekker…ik beloof je dat er je niks gaat gebeuren! 

Chat openen
Hallo,

Kan ik je helpen?