Hoe gevangen zit jij door jouw eigen hoogbegaafdheid?

Na wat verhitte antwoorden als tegenreactie voel ik ineens dat ik met kracht naar beneden getrokken. Volledig overweldigd en met stomheid geslagen besef ik me dat ik op mijn stoel ben getrokken door mijn buurvrouw. Voor een zaal van 400 man…

Ik had niet gedacht dat het mij nog ging gebeuren dat ik klein gehouden zou worden. Dat ik niet opgewassen was tegen kuddegedrag, nadat ik al minstens 5 jaar me gecommitteerd heb aan me niet meer aanpassen of inhouden.

En daar was de harde les; blijf je staan, ondanks dat men je niet kan volgen? Als ze je afwijzen op je “anders denken”?

Het was donderdag 3 november. Ik zit heerlijk 2 dagen lang op een event van alles op te snuiven over vrijheid. Mogelijk heb jij juist al mijn berichten op social erover opgesnoven, want ik nam je mee in ‘hoe vrij ben jij als hoogbegaafde’? ‘Hoeveel vrijheid voel jij en neem jij voor jezelf’?

Je kan van alles doorzien

En die dag, kon ik hem niet harder terugkrijgen dan wat daar gebeurde. Er was een illusionist op het podium, die de zaal van 400 man ging bewijzen hoe je gedachten kan beïnvloeden. Hoe wij dus ook onszelf kunnen beïnvloeden. Voor mij raakt dit vrijheid, want hoe goed kan ik voorkomen dat jij mij bepaalt en beïnvloed? Dat ik gebruik kan maken van alles doorzien en voorzien, waardoor ik toch andere keuzes kan maken. Super gaaf toch?! Proberen een illusionist te doorzien!

Natuurlijk lukte het me niet, maar doorzag ik wel veel. En zo had ik ook regelmatig door wat voor ‘mindfuck-spelletje’ hij deed. Hoe hij de zaal aan het beïnvloeden was, waarop ik natuurlijk mijn keuzes dan juist veranderde om hem proberen te misleiden.

Je staat er alleen voor

En daar was dan de opdracht, na zijn introductie vol beïnvloeding; ga staan en kies welke arm je ophoudt met je duim omhoog. Daar stonden we, 400 man, met zijn duim omhoog. Een deel had de linker arm omhoog, en deel zijn rechter arm. Waarop hij zei: ‘als je nu zus & zo hebt gedacht waardoor je je rechterarm op bent gaan steken, dan mag je nu gaan zitten.

Raad je het al? Ik had mijn rechterarm omhoog, maar niet om die reden. Die had ik namelijk voorzien, net als de beïnvloeding waarop men zijn linkerarm omhoog zou doen. Dus ik koos anders. En bleef dan ook staan met mijn rechterarm + duim omdat ik niet om de categorie ‘zus & zo’ had besloten maar heel anders. Dus besloot ik dat ik niet bij die grote (gemiddelde) groep hoorde.

Je word erop afgerekend

Waarop een groepje mensen om mij heen begonnen te reageren dat ik ook moest gaan zitten omdat iedereen met zijn rechter duim moest gaan zitten. Waarop ik met mijn fotografische geheugen reageerde: ‘Nee, alleen de mensen die om die Zus & Zo reden hun rechterarm hadden gekozen, en dat is niet mijn beweegreden geweest.

Het antwoord was niet voldoende, want die informatie hadden zij niet zo gehoord, het was echt gewoon iedereen met de rechterarm waren de overduidelijke reacties. Ik zou het verkeerd hebben.

Volhardend of toegeven en inschikken?

Tja, ik ben eigengereid, eigenwijs en durf enorm op mijzelf te vertrouwen en mijn geheugen. En ooit heb ik besloten niet meer zomaar mee te gaan met de massa als ik het echt anders zie, dus raad je mijn antwoord al.

En daar gebeurde het. Ik werd omlaag mijn stoel in getrokken. Er werd voor mij besloten. En ik was verdwaasd dat dit me gebeurde. Nogmaals draaide ik me om naar de persoon en sprak me duidelijk uit. Vanuit meerdere hoeken hoorde ik een tegengeluid.

En waar ik even dacht het op te geven, borrelde diep van binnen het felle rechtvaardigheidsgevoel wat zei’ No way’. Dit klopt niet. Het is niet oke, en het is niet waar. Ik blijf deze keer niet stil en twijfelende aan mezelf. Dus ik draai me om, kijk de zaal rond en zie meerderen nog met hun rechterarm omhoog staan.

Ik doe nog een poging naar mijn omzittenden om ze daarop te wijzen waarop zij zonder te kijken zeggen; nee echt niet. Laat nu maar.

Volhouden of opgeven?

En wat deed ik? Ik koos voor ‘laat maar’.

10min lang heb ik de act nog wel in oogschouw gehad maar was ik opgeslokt door een intern proces; What the fuck happened?!

Hoe kan het dat ik echt jáááren geleden besloten heb om me niet meer in te houden of in te schikken. Me aan te passen of mijn plek op te geven als IK het anders zie… En toch bleef ik zitten terwijl ik weer had kunnen gaan staan.

Pijnlijke lessen voor groeikans

In 10 minuten heb ik enorm veel over mezelf geleerd.

In hoeveel gradaties je jezelf nog tegen gaat komen als je besluit te gaan groeien en die extreme jas met al die laagjes van aanpassen en inhouden van je af wilt gooien.

En wat ik nog nodig heb om wel weer te kunnen gaan staan, op het level waar ik nu eigenlijk wou blijven kunnen staan. En of het je eerste stap is, of zoals bij mij na zoveel km’s afgelegd te hebben, dezelfde boodschap zit eronder; wat nou als ik het niet goed heb?

Ga trouw zijn aan wie jij werkelijk bent, geef er gehoor aan

Wat ik dondersgoed begrijp, en jou nu gelijk wil kunnen meegeven zonder km’s van dit soort ervaringen: Wanneer je vaak 10 stappen vooruit denkt, wanneer je veel kan doorzien en voorzien, en vooral wanneer je weinig hebt hoeven doen om dingen je eigen te maken, heb je ook enorm weinig ervaring in het fout hebben op jouw level van denken en doen.

Besef dat de angst voor afwijzing op het level waar jij eigenlijk hoort te zijn dus vele male groter is dan je mogelijk zelf kan voorzien. Hier kan je het helaas niet voorzien, en zal je het moeten gaan ervaren. Dat is wat ik me besefte in die zaal van 400 man, en dat het van mij gaat vragen om oke te zijn met het mogelijk ‘niet goed hebben, of zelfs dan niet begrepen of gevolgd gaan worden, voor een zaal van 400 man.

De verandering maakt je niet slachtoffer, maar je houding daarin

En waar je waarschijnlijk in het begin van deze blog jezelf hoorde denken bij het feit dat ik naar beneden getrokken werd; ‘ja maar dat is ook echt niet oke’. Dat is het wel. Dat is precies wat ik moest ervaren om deze groeikans te kunnen doorzien, en mijn eigen level van groei te kunnen voorzien, inc de angst die me daarin tegenhoudt.

En weet je wat? Ik kies groei. Jij?

Kom naar mijn Masterclass, dan leer ik je alles over deze wijze van ‘Authentiek & Ontspannen Hoogbegaafd’ en hoe jij zicht kan krijgen op jouw gebruiksaanwijzing om eindelijk eruit te halen wat er in je zit.

Chat openen
Hallo,

Kan ik je helpen?