Hierna wil je je niet meer laten testen! Je houdt jezelf voor de gek, en ik ga het je bewijzen…

Intelligentie onderzoek? Jezelf laten testen om te bepalen of je hoogbegaafd bent?

 

Enige tijd geleden stelde ik deze vraag aan al mijn volgers; denk je dat ik me heb laten testen?
 
Toch grappig dat het meerendeel koos voor ‘ja, uit eigen beweging’.
Een enkeling zei ja, maar niet jouw eigen keus en toen je heel jong was’ of ‘nee maar twijfel nog’.
En de rest koos voor nee, bewust niet’.

Nee dus
Niet veel later heb ik aangegeven niet getest te zijn en bewust het ook niet ga doen. Dat ik wel voldoende redenen had om het echt aan te mogen nemen, en dat ik later nog toe zou lichten wat die redenen zijn en waarom ik bewust voor ‘nee koos’. Met daarop natuurlijk ook de vervolg vraag ‘waarom denk jij dat ik het bewust niet doe?’, waarvan ik de antwoorden later in deze blog met je zal delen.
 
Ben jij getest?
En ik kon het natuurlijk niet laten om deze vraag ook te stellen ‘Ben jij getest?’. Waarop dezelfde antwoorden gegeven konden worden als op de vraag over of ik getest was. Met deze uitslag als vervolg;
 
43% nee, te eng, maar ik twijfel wel
39% nee, niet nodig
13%, ja, bewust toen ik het eenmaal vermoedde
4% ja, niet mijn keus, heel vroeger al

 

Allereerst, het antwoord ‘ja, bewust toen ik het eenmaal vermoedde’, gaven heldere uitleg en hadden alles te maken met juist jezelf laten stoppen met je gek te maken door constant in angst of onzekerheid te leven en daar jezelf niet in harmonie terug te kunnen brengen.

Acceptabele uitzondering
Dit antwoord is voor mij de enige acceptabele waarom je soms toch zal besluiten om je te gaan laten testen, net zoals toch een pijnstiller nemen voor je hoofdpijn als je daardoor wel in slaap kan komen zodat je juist van je hoofdpijn af kan komen.

 
Maar, om in het metafoor van de hoofdpijn en de pijnstiller te blijven; je lost niks op als je niet de oorzaak van je hoofdpijn aanpakt. En ditzelfde geld voor het testen in mijn optiek.
 
Waarom wil zou je het willen?
Begrijp jij zelf waarom je wilt laten testen? Stel je antwoord is ‘omdat ik me geen Einstein voel, maar juist altijd dom heb gevoeld’. Dan zeg je hiermee dat je dus uitvoerig slim en succesvol zoals Einstein moet zijn voordat je kan zeggen dat je Hoogbegaafd bent.
 
Hier luidt nu een dikke vette ‘wrong-zoemer’…
 
 
Niet slim en toch hoog IQ
Een hoog IQ cijfer zegt helemaal niks over of je slim bent. Hiervoor moet je namelijk briljant begeleid zijn van jongs af aan, van nature aangeboren cognitieve leerhonger hebben, en volledig passend onderwijs daarop zijn geboden. Ik denk dat nog geen 1% van ons hieronder valt…
 
Sterker nog, hierdoor houden we juist in stand dat hoogbegaafdheid niet meer is dan een hoog IQ en we dus allemaal floreren op één score van ‘type hoogbegaafd zijn’.
 
Nogmaals, een dikke vette ‘wrong-zoemer’…

 
Verschillende types hoogbegaafden
Denk maar eens aan de creatieve hoogbegaafde. Tegenwoordig word er onder kinderen gesproken over 6 types hoogbegaafden, en dit is voor ons niet anders.
 
Maar ja, we houden nu eenmaal in stand dat we alleen hoogbegaafdheid kunnen aanduiden met het bepalen van een IQ cijfer, en dat dat het enige betrouwbare is.

Valse betrouwbaarheid
Maar hoe betrouwbaar is dit werkelijk? We weten namelijk ondertussen ook dat Extreme Faalangst  en Perfectionisme zijnskenmerken zijn van de hoogbegaafde. Dat menigeen niet geleerd heeft te automatiseren en volledig mis gaat met zijn executieve vaardigheden, waardoor er ook nog nooit, of niet voldoende, sprake is geweest van leren leren. 
Allemaal vaardigheden die volledig bijdragen aan jouw cognitieve intelligentie en hem daarmee kunnen bepalen. En wat testen we, puur de cognitieve intelligentie.
 
IQ is aantastbaar
Wat nou als de tester dit allemaal niet weet en kan doorzien?
En wat nou als ik nu ook nog eens vertel dat een neusverkoudheid je IQ al 10 punten kan laten zakken. Zelfs langdurig wonen en leven in een lucht vervuilde omgeving verlaagt jouw IQ cijfer.
 
Hoe betrouwbaar is het dan, en hoe betrouwbaar is het voor jou om het daarvan af te laten hangen of jij voor jezelf kan toegeven dat je wel of niet Hoogbegaafdheid bent?
 
Het ligt in jouw handen
En nu naar de oorzaak van de hoofdpijn waarvoor je een pijnstiller zoekt; er is een reden dat je nadenkt over een test. En vaak heeft het echt te maken met je zoektocht naar jezelf. Het al je hele leven voelen dat je anders bent, en zo vaak er door vastgelopen bent.
 
Er zit een verlangen
Je intense verlangen naar begrepen worden. Gezien en gehoord worden. Erkenning voelen voor wie jij bent, en dat je erbij mag horen.
 
Dit los je niet op met een cijfer score. En sterker nog, wat gaat het met jou doen als het cijfer niet goed uitpakt en jij daar alles van af laat hangen?
 
Wat jij nodig en te doen hebt voor jezelf, mag nooit afhangen van een cijfer uitslag. Gewoon nooit.
 
Leg het niet buiten je handen
Nog een keer terug naar die hoofdpijn. Nr 1 oorzaak van hoofdpijn is stress. Stress gaat nooit vanzelf weg. Je staat niet de volgende ochtend op uit je bed, en het is zomaar wonderbaarlijk opgelost. Je zal ermee aan de slag moeten gaan, en bereid zijn te ontdekken wat jou stress geeft en welke grenzen jij voor jezelf hebt te stellen. Waar je beter voor jezelf te zorgen hebt.
 
 Jij kan het zelf oplossen
Een IQ cijfer lost ook niet ineens jouw issues op, en gaat niet jouw verlangen zomaar vervullen. Je hebt te ontdekken waar jij het gevoel hebt dat er je tekort gedaan wordt, en hoe jij daarin jezelf dan tekort doet omdat je volledig aanpast om er maar bij te horen of niet afgewezen te worden.
 
Ik test niet
Ik laat me bewust niet testen. En ik zou de antwoorden met je delen waarom men dacht dat ik het niet doe, en die namelijk volledig aansluiten bij hoe ik erin sta en wat ik echt belangrijk vindt:
 
Waarom denk jij dat ik me niet laat testen? =
  1. Feit dat je alleen HB bent als je getest bent. Daar ben je het niet mee eens.
  2. Je hebt geen toestemming nodig om jezelf te zijn
  3. HB is zoo veel meer dan IQ. En dat is niet eens echt betrouwbaar te meten
  4. En voor wie zou je dat doen? Waarom zou je moeten ‘bewijzen’ dat je HB bent?
  5. Intelligentie niet te testen is, je kunt alleen voelen en ervaren dat je oneindig kunt denken
Ik kan het er niet meer mee eens zijn!
 
Weet je hoe je er wel van af kan komen dat je die drang naar een pijnstiller niet meer (nodig) hebt? Door je verlangen onder ogen te komen, die voorop te houden en daarmee aan de slag te durven gaan voor jezelf en met jezelf, en hierin elke vorm van twijfel die jij toe laat om aan jezelf te twijfelen de nek om te draaien.
 
Dit kan jouw antwoord ook zijn
Deze twee antwoorden op de vraag ’Heb jij je laten testen, en waarom wel/niet?’ zeggen het precies;
  1.  Niet getest. Ik weet het zeker van mezelf. Ik herken me in alles
  2. Een officiële diagnose zou voor mij niks veranderen. Het gaat erom of je jezelf met alles wat je bent kan omarmen en de liefde geven aan jezelf die je verdient.
Hier zit jouw antwoord
Dus wat heb jij te doen, om jezelf te erkennen? Hoe kan jij ervoor gaan zorgen dat je jezelf wel gaat zien. Je stem van binnen wel gaat horen? Jezelf gaat leren kennen, omarmen, en de liefde en aandacht geven die je echt verdient?
 
Een IQ test lost het niet voor je op, en kan eerder het probleem versterken of juist nog meer laten vastlopen. Daarnaast zeg je onbewust tegen jezelf, dat je toch echt slim zou moeten zijn of op zijn minst voelen om hoogbegaafd te mogen zijn. Verandert het IQ cijfer nou werkelijk ineens hoe jij over jezelf denkt en voelt? Hoe jij tot je recht komt en jezelf echt gaat leren kennen?
 
En hier zit jouw oplossing
Om jezelf te gaan begrijpen, zodat de ander je ook kan gaan begrijpen, zal je toch verder moeten gaan willen kijken dan een cijfer op een papiertje.
 
En misschien begint het juist daarmee. Dat jij bepaalt dat een cijfer op een papiertje jou niet meer kan bepalen…
 
Hoe dan wel?
Hoe jij dan wel voor jezelf kan bepalen hoe voor jezelf te gaan zorgen als je je in hoogbegaafdheid zo herkent? In mijn 1,5 uur durende gratis masterclass Leven zonder de handrem; stop met constant je aan te passen en ga leven als je hoogbegaafde zelf op 8 maart om 20:00 leer ik je alle inzichten die je nodig hebt om te kunnen gaan kiezen voor je hoogbegaafde zelf. 
 
Extra tip! De workshop Het zit in Mij!, speciaal voor de Week van de Hoogbegaafdheid en ook alleen in die week voor maar 17,-, gaat je duidelijk maken wat er in jou zit en zo verlangt eruit te komen. 
Chat openen
Hallo,

Kan ik je helpen?