Business Mentor voor de Hoogbegaafden

        Leven & Ondernemen buiten de kaders en lijntjes

Vrijwel alle problemen die we hebben zijn het gevolg van te veel

“Vrijwel alle problemen die we hebben zijn het gevolg van te veel.”
Ik lees het in een email die ik krijg van een andere ondernemer omdat ik op zijn email-lijst sta. En het eerste wat ik mezelf hardop hoor denken “Ja lekker weer, daar heb je er weer een”.
Het gaat weer eens over te veel zijn, en dat dat juist je problemen gaat geven. 

Dus je kan maar beter normaal doen toch? Dan doen we al gek genoeg..
What pisses me off? Dit! 

Ik zit elke week met mensen tegenover me die overtuigd zijn van hun waarheid:; ik ben te veel.
Tja, misschien wel. Of misschien niet, maar is juist de rest te weinig?
Je doet jezelf hier geweld aan

Het is het verhaal dat je jezelf wilt vertellen. Het is wat je jezelf wilt laten geloven. En nou hoor ik je dit al denken: 
“Maar Riejanneke, ik krijg niet alleen tegengas, ik word er ook op afgerekend. Op afgebrand.”
De waarheid over jou en van jou

Dus omdat iemand het je vertelt, is het per definitie dé waarheid die je aan te nemen hebt?
“Ja, maar dat is het gemiddelde overal om ons heen, en dus zullen we ons toch moeten aanpassen”
Hoezo? 

Hoezo moet dat? Wie heeft besloten dat jij daarom opeens met al je hebben en houden minder wenselijk bent en dus minder aanwezig mag zijn? Dat je minder waard bent als je gewoon jezelf bent, en je het dus voor minder zal moeten gaan doen zodat je dan tenminste wel wat waard bent?
Je zit jezelf in de weg hier

Ik hoop dat je net als ik bij die laatste onderstreepte zin voelt hoe krom dit eigenlijk is en vooral hoe onzinnig! Hoe kun jij ooit voelen dat je waarde biedt en dat JIJ ZELF van waarde bent, als je op dit moment nog niet de helft bent van wie je kan zijn?
Je hoofd kiest altijd voor veiligheid en brandt je af

Vandaag heb ik met een coachklant in kaart gebracht wat er eigenlijk allemaal ontstond in haar eigen hoofd en systeem wanneer ze zou kiezen voor haar echte droom en verlangen, en daar alles in zou leggen van wie ze eigenlijk is en kan zijn. 
Haar hoofd begon een spraakwaterval 

Laat ik een aantal van haar belemmerende gedachten en beperkende overtuigingen met je delen, zodat jij je voor jezelf ook kan afvinken omdat ze zo herkenbaar zijn:

  • Dan kan ik rekenen op heel veel tegengas
  • Ik ben te ongeduldig
  • Dan wil ik over een jaar weer wat anders
  • Dan ga ik 360 graden de andere kant op
  • Ik wil te snel en te veel

Dan krijg ik te horen “Daar heb je [voornaam] weer…”
Resumerend voor mijn klant: ik ben te snel, te veel, te direct, te rigoureus, te heftig, te aanwezig, te veranderlijk, te ongedurig
Niet passend, laten we het eens zijn 

Ik ben te niet passend als ondernemer voor deze maatschappij en mijn omgeving. 

Klopt. Daar kunnen we het over eens zijn!
Oneens in jouw aanpasgedrag

Maar waar ik het niet over eens kan zijn, is dat je dan gaat aanpassen voor de te’s van die maatschappij en omgeving. 
Het zijn niet jouw te’s, ze zijn van de ander

Je hebt ze ooit niet gezien als te’s, maar was gewoon jezelf. En ja, daar heb je helaas ervaren dat je niet passend bent voor de gemiddelde persoon om je heen. En als alles ingericht is op dit gemiddelde, krijg jij te horen dat je te bent. 
Te voor hen

Dus zij vinden jou vaak te, maar wie zegt dan dat je te bent voor jezelf? 

Jij bent de enige die dat kan zeggen. Jij bepaalt hoe jij jezelf wilt zien, en wat je jezelf hierin vertelt. 
Dus op het moment dat jij overtuigd bent geraakt van je eigen te, om welke redenen dan ook, dan heb jij ergens besloten dat je daadwerkelijk te bent. Je hebt het overgenomen van je omgeving, en bent je er automatisch op gaan aanpassen.
Goed nieuws!

Je bent dus helemaal niet te! Je hebt alleen de waarheid van de ander overgenomen. En het is nu tijd om je eigen waarheid te gaan bepalen. Je passend te maken voor jezelf. 
De overtuigingen en gedachten van mijn klant hebben we getackeld en omgebogen zodat ze dienend aan haar worden in wie ze is en hoe het voor haar werkt in plaats van tegen haar:

  • Dan kan ik rekenen op heel veel tegengas = tegengas is een prachtig signaal en bevestiging dat ik het verschil maak en alles in beweging breng waarvoor ik bedoeld ben
  • Ik ben te ongeduldig = ik ben snel en kan veel. Hierdoor kan ik groots het verschil maken vanuit de leiderschap die nodig is
  • Dan wil ik over een jaar weer wat anders: Ik draag vernieuwing en verandering, waardoor ik constant kan zorgen voor een nieuwe tijd en wereld die zo hard nodig is. Ik ben bereid om die sprong keer op keer te nemen, omdat ik het zo hard nodig heb.
  • Dan ga ik 360 graden de andere kant op: Mooi! Dat is de goede kant. Het was al lang duidelijk dat de andere kant die iedereen neemt niet de goede is (helikopterview en snel nieuwe verbanden zien)
  • Ik wil te snel en te veel: Ik ben bedoeld om veel te kunnen en snel het aan te kunnen gaan en te veranderen. Dit maakt mij bijzonder capabel met een geweldig extra potentieel waar andere gebruik van kunnen maken

 

“Daar heb je [Voornaam] weer…” Yes! Wie ik bedoelt ben te zijn! Dank je wel voor de bevestiging van de erkenning die ik mezelf eerder al gegeven heb. 
“Vrijwel alle problemen die we hebben zijn het gevolg van te veel.”

En terwijl ik de mail verder lees na mijn eerste reactie, lees ik dit: 
“Vervolgens zoeken we de oplossing in nog meer.
Vind je het gek dat we moe, gestrest en uit balans raken?”

Dit was precies de reden waarom mijn klant een ochtend live op locatie bij mij doorgebracht heeft. Ze voelde dat ze bijna klaar was om de sprong te nemen. Te gaan staan voor haar onderneming en in wat zij echt te doen heeft. Maar ze zichzelf hierin nog in de weg zat. 

Het laatste stukje uit diezelfde email vertelt het precies wat er nodig was i.p.v. steeds meer zoeken naar een oplossing: 

Verwijderen tot de essentie overblijft, dat is moeilijk. Verwijderen dwingt je om te kijken naar de realiteit en te zoeken naar de essentie.

Je overtuiging is dus je realiteit geworden

En de realiteit is dat we ons dus nog vaak overtuigd hebben van onze te veel zijn, en daardoor laten bepalen wie we werkelijk nu zijn in plaats van wie we kunnen zijn en vooral verlangen te zijn.  De essentie van ons zijn. De essentie van wie jij bedoeld bent te zijn, en daar waar jij dan bent om die persoon te zijn. 

Haar afsluitende woorden van onze sessie van vanmorgen: Alles mag dus op zijn kop… En dankzij haar eigen omgebogen beperkende gedachten & overtuigingen weet ze allang dat ze dit kan en ging ze 360 graden om en vol energie de deur weer uit.
Van welke beperkende gedachte en/of belemmerende overtuiging wil jij afscheid nemen? Als je hem met mij deelt, buig ik hem voor je om! 


Zou je graag ook een ochtend live op locatie willen met mij voor jouw onderneming en je eigen straalkracht hierin, en in 1 dagdeel het kunnen doorbreken waar nu je straalangst zit zodat je weer de essentie kan voelen? 
Als je bereid bent deze sprong te wagen, en voelt dat er ‘no point of return is’ in jouw verlangen, app me dan “Het is nu tijd!”. 
Dan maak ik tijd voor jou vrij in mijn agenda en nodig ik je bij mij thuis uit voor een ochtend vol groei!

Chat openen
Hallo,

Kan ik je helpen?